Història

L’AEiG Pinya de Rosa parteix de la iniciativa d’un grup de persones de la nostra població l’any 1965, tot i que els primers anys  era un centre de guiatge, no fou fins anys més tard que esdevingué agrupament escolta i guia.

Des de llavors, centenars d’infants, joves i caps han anat passant per totes les unitats de la nostra entitat i el curs 2014-2015 vam celebrar en plena forma el nostre 50è aniversari amb un munt d’activitats i iniciatives a Blanes. Aquell any, de fet, Blanes va acollir l’assemblea general ordinària de la Demarcació de Girona.

Al llarg del temps s’han portat a terme projectes de cooperació amb països en situacions vulnerables com la subhasta per recollir fons pels afectats per l’Huracà Mitch, pel tsunami que va arrasar amb el sud de l’Àsia, recollides de menjar pel poble saharauí, recollida de diners pel terratrèmol d’Haití o per la crisi dels refugiats en el marc de les Jornades Solidàries del 2016 i del 2017. Durant molts anys hem participat en La Marató de TV3 organitzant activitats pel poble i actualment tenim una comissió solidària que s’encarrega d’organitzar activitats per aconseguir beneficis per a una entitat local.

Per primer i únic cop en la nostra història, una branca de l’agrupament (pioners i caravel·les) va participar en uns campaments internacionals: Macramé 2004, però hem assistit a altres trobades nacionals de diferents magnituds: la multitudinària Jamborinada del 2017 a Tàrrega, l’Objectiu a la Bisbal d’Empordà el 2014 i moltes RiNGades, TroPiCats i TRUCades, una de les quals, la del 2017, es va fer a Blanes. Els nens, nenes i joves també han realitzat, al cap dels anys, nombrosos intercanvis internacionals amb altres grups escoltes al País Basc, Mallorca, Escòcia, Itàlia, Suïssa o Gàmbia.

A nivell local, es va desenvolupar el projecte “En Joc” producte de les truc de la generació del 97, que consistia a poder fer arribar l’escoltisme i el lleure als barris perifèrics de la població de Blanes, ja que la seu es troba al centre i molts barris en desconeixien l’existència. Fou una manera innovadora i resolutiva de portar el lleure als barris més allunyats.

Arran de la iniciativa de diversos caps de l’agrupament, el 2012 es va fundar el Casal d’Estiu del Cau, que any rere any ha renovat la seva tasca de suplir la manca d’un casal municipal estival.

Des del 2013 l’AEiG Pinya de Rosa forma part de la comissió Ensorra’t, que organitza l’escenari jove de la Festa Major de Blanes.

Darrerament la demanda per entrar a l’agrupament s’ha multiplicat, fins al punt que a dia d’avui totes les branques estan desdoblades, excepte Castors i Llúdrigues. L’última fou Pioners i Caravel·les, que es van desdoblar en les unitats PiC Matagalls i PiC Pedraforca el 2016.

Pel que fa a les sortides, des del 2018 l’agrupament va implantar que el Pas fos de dos dies, en comptes d’un, com es feia fins aleshores.

Formem part del Consell Local de Joventut de Blanes, una plataforma formada per un conjunt d’entitats juvenils i col·labora puntualment amb entitats del poble com la Colla Gegantera, l’Esbart Joaquim Ruyra, els Diables Sa Forcanera, la Xarxa Solidària per a Persones Migrants i Refugiades, entre d’altres. En l’àmbit local també participem històricament en l’organització de la Revetlla de Sant Joan i la Diada de Sant Jordi.